Koffeinfri kaffe eller Decaf
Koffein
Når man hører ordet koffein, tænker man på den opkvikkende effekt det har og lækre kaffedrikke, og disse associationer er helt korrekte. Men i virkeligheden er koffeinen kaffeplantens eget naturlige insektgift, der afviser skadelige dyr og samtidig tiltrækker nyttige bestøvende insekter.
Koffein findes bl.a. i kaffeplanten, teblade, kakaoplantager, mate og guarana. Som stof er koffein et hvidt, bittert og lugtfrit pulver; en organisk kemikalie, der hører til gruppen alkaloider.
Som stof er koffein vandopløseligt, hvilket betyder, at koffeinen ekstraheres fra kaffebønnen, når den kommer i kontakt med vand.

Hvordan påvirker koffein mennesker?
Koffein er en stimulans, dvs. det har en opkvikkende og aktiverende effekt på menneskekroppen. Koffein kan øge hjerterytmen, accelerere vejrtrækningen, aktivere muskler og fremskynde stofskiftet og blodcirkulationen. Koffein aktiverer også områder i hjernen, der producerer fornøjelseshormoner, velvære og energifølelse.
Men for mennesker, der er følsomme over for koffein, kan det give ubehagelige fysiske symptomer. Hvis en person får for meget koffein, kan det forårsage uro, søvnløshed, kvalme, maveproblemer, muskelrystelser, hjertebanken, nervøsitet og angst. I sådanne tilfælde er det værd at undgå overdreven forbrug og vælge koffeinfri kaffe i stedet.

Hvordan laver man koffeinfri kaffe?
Koffeinindholdet i en kop kaffe afhænger af hvilken type kaffebønner, kaffen er brygget på. En kaffe brygget på arabica-bønner indeholder sandsynligvis mindre koffein end en kaffe brygget på robusta-bønner. Arabica-bønnen vokser i en højere højde, og kaffeplanten har derfor brug for mindre koffein til at forsvare sig mod skadedyr, mens robusta-bønnen vokser i lavere og varmere breddegrader og har brug for mere koffein for naturligt at forsvare sig mod insekter. Kaffens ristningsgrad og mængde af anvendt kaffe påvirker også kaffens koffeinindhold.
Man har ekstraheret koffein fra kaffebønner siden begyndelsen af det 20. århundrede, men de gamle metoder var ikke helt "giftfrie" og sunde. I dag er der heldigvis sikre og ufarlige metoder til at producere koffeinfri kaffe, men de er hverken særligt enkle eller billige. Der er metoder, der bruger relativt uskadelige kemikalier, hvis eventuelle rester fordamper og forsvinder ved ristningen af kaffebønnerne, og organiske metoder uden kemikalier, men hvor det kan kræve dobbelt mængder af råvarer og derfor være dyrere. De moderne metoder til udvinding af koffein er patenterede og lykkes ofte med at fjerne op til 97 % af alt koffein fra kaffebønnerne.
Alt koffeinudtræk sker, når kaffebønnerne er grønne, dvs. rå og uristede. Metoderne er udviklet således, at de påvirker kaffets egenskaber, aromaer og smag så lidt som muligt.

Fjernelse af koffein med ekstraktionsmidler
De mest almindelige opløsningsmidler eller ekstraktionsmidler, der bruges til at fjerne koffein fra kaffebønnerne, er methylenchlorid (dichlormethan) og ethylacetat. Disse stoffer er ikke direkte farlige, men deres dampe kan forårsage irritation hos mennesker. Der er to måder at bruge ekstraktionsmidlerne på ved fjernelse af koffein.
De grønne bønner dampes først i lang tid for at åbne deres overflade og porer, så koffeinmolekylerne kan begynde at fordampe. Bønnerne skylles derefter flere gange med opløsningsmidlet (nu oftest med ethylacetat), så midlet binder det koffein, der fordampes fra bønnerne. Til sidst dampes bønnerne igen, så resterne af opløsningsmiddelet og koffeinet fra overfladen af bønnerne fjernes.
Alternativt kan man lægge kaffebønnerne i vand, indtil det vandopløselige koffein og desværre også de andre smagsstoffer som sukker, aminosyrer, proteiner og olier er ekstraheret. De smagsløse bønner fjernes fra vandet, der nu indeholder alle smagsstoffer og koffein. Vandet behandles med ekstraktionsmidlet, der binder koffeinet, men efterlader smagsstofferne. Koffeinet filtreres væk, hvorpå man lader vandet med smagsstofferne blive absorberet af kaffebønnerne igen og tørre. Man kan også tilføje en ny batch af kaffebønner i det mættede vand. I dette tilfælde opløses kun koffeinet ud af bønnerne og ekstraheres i vandet, mens smagsstofferne forbliver i bønnen, da det mættede vand allerede har samme aroma. Denne metode er mere anvendt, fordi ekstraktionsmidlet ikke kommer i direkte kontakt med kaffebønnen.

Fjernelse af koffein med organiske midler
Swiss Water Process
Den patenterede Swiss Water process er i dag den mest kendte metode til at ekstrahere koffein fra kaffebønner. Metoden blev udviklet i 1980'erne af schweiziske videnskabsmænd, der ønskede at fjerne koffeinet fra kaffebønnen uden at bruge kemikalier. Processen viste sig at være kommercielt levedygtig og bruges i dag i større produktionsenheder.
Processen starter igen med at kaffebønnerne lægges i blød i timer i varmt vand, så koffeinet og bøns andre smagsstoffer og komponenter opløses i vandet. Vandet filtreres derefter gennem et fint aktivkulfilter, der fanger koffeinmolekylerne, mens filteret lader de øvrige smagsstoffer, sukkerarterne, proteinene og olierne passere igennem. Efter denne fase lægges kaffebønnerne tilbage i vandet, og de får lov til at absorbere vandet med smagsstofferne igen og tørre. Hele processen tager ca. ti timer.
Den eneste ulempe ved Swiss Water processen er, at man ikke kan genbruge det ekstraherede koffein, som er fanget i aktivkulfiltret. I andre koffeinudvindingsprocesser kan koffeinet genbruges som additiv i bl.a energidrikke, sodavand og kosttilskud.
CO2 Method
I storproduktion bruges den patenterede kuldioxidproces. Metoden er ret dyr og kræver investering i anlæg, men den er en effektiv metode til udvinding af koffein fra kaffebønner. I processen blødlægges kaffebønnerne i vand, så deres overflade og porer åbnes og begynder at afgive koffeinmolekyler. Derefter tilsættes kuldioxid til vandet, der danner gasbobler. Kuldioxiden trækker koffeinmolekyler ud af kaffebønnen, hvorpå kuldioxiden ledes til en separat trykkammer, hvor gassen frigives sammen med koffeinet.
En almindelig kop eller mug kaffe (2-2,5 dl) indeholder i gennemsnit 80-100 mg koffein, og afhængig af typen af kaffebønner kan koffeinindholdet endda være højere. I en espresso er der 60-100 mg koffein afhængig af, om det er en enkelt- eller dobbeltskud. Ifølge sundhedsanbefalingerne bør en person ikke indtage mere end 400 mg koffein pr. dag. Dette svarer groft til fire kopper kaffe om dagen. Hvis man er en storforbruger af kaffe og begynder at opleve symptomer på koffeinoverdosering, kan koffeinfri kaffe være en løsning eller et godt alternativ for dem, der ønsker at reducere deres daglige indtag af koffein.
Heldigvis er der i dag et bredt sortiment og udvalg af gode koffeinfrie kaffer til alle tænkelige bryggemetoder og kaffedrikke.

Decaf kaffe behandlet med CO2-metoden

Bergstrands Koffeinfritt Kaffe 250 g malet

Passalacqua DeUp koffeinfri 250 g malet kaffe - dåse

Passalacqua DeUp koffeinfri kaffe 500 g kaffebønner

Burg Colombia Excelso koffeinfri kaffe 250 g kaffebønner

Passalacqua DeUp koffeinfrie espresso pods 50 stk
Decaf kaffe lavet med Swiss Water og tilsvarende metoder

Crema Unplugged Decaf koffeinfri kaffe 250 g

illy Espresso Decaf 250 g koffeinfri malet kaffe

Gringo Nordic The Sleepy Gringo koffeinfri 250 g kaffebønner

Burg Colombia Excelso koffeinfri kaffe 250 g kaffebønner

Miscela d'Oro Espresso Decaffeinato koffeinfri kaffebønner 1 kg
Flere koffeinfrie kaffer

Lucaffé Decaffeinato 700 g koffeinfri kaffebønner

Lucaffé Decaffeinato 500 g koffeinfri kaffebønner

Lucaffé Decaffeinato 250 g koffeinfri malet kaffe

MokaSirs Decaffeinato koffeinfri 180 g malet kaffe

Dallmayr Prodomo koffeinfri kaffe 500 g malet

Bialetti Perfetto Moka Deka koffeinfri malet kaffe 250 g

Lucaffé Decaffeinato 250 g koffeinfri kaffebønner

Miscela d'Oro Espresso Decaffeinato koffeinfri kaffebønner 1 kg

Lucaffé Decaffeinato 700 g koffeinfri kaffebønner

Miscela d'Oro Blue koffeinfri Nespresso-kompatibel kaffekapsler 10 stk

Mokaflor Decaffeinato 250 g koffeinfrie kaffebønner

Poker Decaffeinato koffeinfri kaffebønner 500 g

Mokambo Decaffeinato koffeinfri 250 g malet kaffe

Mokambo Decaffeinato koffeinfri kaffe 500 g kaffebønner

MokaSirs D koffeinfri 500 g kaffebønner

Pera Decaffeinato koffeinfri Nespresso-kompatible kaffekapsler 50 stk

MokaSirs Decaffeinato koffeinfri E.S.E. espresso pods 100 stk
Brew Guides

Bryg god Aeropress kaffe
Hvordan bruger man sin Aerobie AeroPress? Tjek vores guide og bryg god Aeropress kaffe.
Læs mere
Hvordan laver man en cappuccino hjemme?
Lav en delikat cappuccino, selvom du mangler en espressomaskine hjemme. Læs mere om, hvordan du laver cappuccino hjemme.
Læs mere
Bryg kaffe med en Chemex
Chemex er nok den flotteste måden at brygge kaffe på og den fungerer desuden som en stilfuld serveringskande. Sådan laver du rigtig god kaffe!
Læs mere
Cold brew kaffe
Koldbrygget kaffe er den forfriskende drik, der tog kaffeverdenen med storm, men hvordan laver man Cold Brew kaffe derhjemme? Tjek vores enkle opskrift.
Læs mere
Sådan brygger du god kaffe i en kaffepress
Har du allerede prøvet en fransk kaffepress også kaldet stempelkande? Tjek Cremas tips ud og lær at lave rigtig god klassisk pressokaffe.
Læs mere
Bryg den perfekte kaffe med espressokanden
God kaffe, god morgen! Vi har samlet de bedste tips til alle ejere af espressokander. Gør dig bekendt med instruktionerne og gør dig klar til endnu bedre kaffestunder!
Læs mere
Pour over kaffe med Hario V60 -filterholder
Bryg delikat pour over kaffe med hjælp af en Hario V60 filterholder. Hario er den japanske producent af bryggekaffe tilbehør som har fået hele verden til at opdage bryggekaffe igen. Enkelt og lækkert!
Læs mere
Sådan brygger du vietnamesisk kaffe med et phin-kaffefilter
Sådan brygger du vietnamesisk kaffe med det traditionelle phin-filter, samt idéer til iskaffe.
Læs mere
Forskellige måder at brygge Cold Brew-kaffe på
Man kan brygge Cold Brew-kaffe med forskellige metoder. Her finder du nogle enkle alternativer til koldbrygning af kaffe.
Læs mere
Koffeinfri kaffe - Decaf
Koffeinfri kaffe er et godt alternativ for den koffeinfølsomme. Sådan fjernes koffein fra kaffebønnen. Bredt sortiment af decaf kaffe hos Crema.
Læs mere
Outdoorkaffe - En kaffepause ude i naturen
Udendørskaffe. Med det rette kaffeudstyr beriger kaffepausen på vandringen, udflugten eller ude i naturen.
Læs mere